fredag 7 november 2008

Bocken



DN skriver:

"Det lackar mot jul och frågan Gävleborna ställer sig är hur länge julbocken ska klara sig den här gången. Årets bock ska nämligen byggas med halm från Mackmyra Whiskys restprodukter som helt saknar flamskyddsmedel.

- Vi kommer att ha bevakning och en brandsläckare vid varje ben så att man kan göra en snabb insats, säger bockbyggarbasen Håkan Ollikkala till Arbetarbladet.

Den rikskända bocken har ställts upp på Slottstorget i 42 år och brunnit ned ett otal gånger. De senaste två åren har den emellertid klarat sig eftersom halmen impregnerats med flamskyddsmedel.

Är det så att staden saknar den årliga brasan och därför beslutat att använda flamvänlig halm från whiskyproduktion?

Nej, den impregnerade halmen drar åt sig mer fukt, förklarar informationschefen i Gävle Anna Östman. Folk har klagat på att bocken varit ful, den har sett ut som "en välansad, brun terrier".

- I år är den fluffigare och har sin vanliga färg, säger Anna Östman till tidningen.
"

Detta medför tre tankar hos mig:

1. Restprodukter från Mackmyra? Känns det fräscht?
Jag har faktiskt smakat wiskeyn från Mackmyra, 6 året tror jag att det var. Den har börjat få lite färg och den smakade helt ok, tror jag med mina smått bristande wiskeykunskaper, för att vara sex år alltså.

2. Varför har de fotat (bilden kommer från GD.se) bocken ur ett rövperspektiv?

3. Jag vet inte vad det beror på, det kan ha att göra med min bakgrund som brandmansson, men jag gillar när den klarar sig från att brinna upp. Det känns som att jag står ensam tillsammans med Gävle Räddningstjänst (som förövrigt innfattar Skutskär med, Mats) i denna åsikt.
Varför är det så? Det har inte med lokalpatriotism att göra, eller? Hur kommer det sig så att den mest eldas upp av fyllon och påtända amerikaner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar